matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria analityczna
m:
znaleźć kąt między wektorami a i b jeżeli a=(8,4,1) b=(2,−2,1)
18 kwi 20:09
M:
19 mar 06:02
Krzysiek:
a=[8,4,1] b=[2,−2,1] aob=8*2+4*(−2)+1*1=16−8+1=9 |a|=
√
8
2
+4
2
+1
2
=
√
81
=9 |b|=
√
2
2
+(−2)
2
+1
2
=
√
9
=3
aob
cosα=
|a|*|b|
9
9
1
cosα=
=
=
9*3
27
3
19 mar 09:22