PROSZĘ O POMOC:<
Zakłopotany: Oblicz promień podstawy ,wysokość , pole podstawy , pole powierzchni całkowitej , pole
przekroju osiowego walca , przekątną przekroju osiowego walca.Mając do dyspozycji że objętość
walca wynosi 180 PI cm sześciennych a pole powierzchni bocznej 96 PI
PROSZĘ O POMOC:<
18 kwi 20:09
dero2005:

V = πr
2*H = 180π
2πr*H = 96π
πr
2*
48r = 96π
r =
154 → promień podstawy
| | 48*4 | |
H = 48r = |
| = 645 → wysokość
|
| | 15 | |
P
p = πr
2 = 14
116π → pole podstawy
P
c = πr
2 + 2πrH = (
22516 + 96)π = (110
116)π → pole pow całkowitej
P
o = 2r*H = 2*
154*
645 = 96 → pole przekroju osiowego
| | √22009 | |
D = √H2 + (2r)2 = |
| → przekątna przekroju osiowego |
| | 10 | |
18 kwi 21:25