pogrom z geometrii analitycznej - pomocy
m: Dane są punkty A(2,1), B(5,3), C(4,7) i D(−1,−5). Znaleźć kąt, który wektor CD tworzy z
wektorem AB.
18 kwi 20:04
Aneczka:
18 kwi 20:06
m: ?
18 kwi 20:10
18 kwi 20:16
m: ojeju no ja wiem ale te wektory nie maja wspolnego poczatku i wtedy tak samo?
18 kwi 20:19
;): |CD|
→ = [−5,−12]
|AB|
→ = [3,2]
| | −5 * 3 − 12 * 2 | |
cosα = |
| = |
| | √25 + 144 * √9 + 4 | |
18 kwi 20:27
m: dziękuję za odpowiedź

ja robiłam tak samo ale w odpowiedzi do tego zadania są podane dwie
rzeczy: cosα=−
6365 oraz sinα=−
1665 no i teraz jestem pogubiona bo nawet jeśli w
odpowiedzi jest błąd to powinnam chyba jeszcze znaleźć sinus, a nie mam pojęcia jak
18 kwi 20:34
;): Jak zawsze chochlik musi być
√25 + 144 =
13 a nie 12
| | uxvy − uyvx | |
sinα = |
| |
| | |u→| * |v→| | |
18 kwi 20:53
m: ale to nadal nie przybliża nas do wyniku podanego w odpowiedziach
18 kwi 20:56
;): Na pewno podałaś poprawne dane?
18 kwi 21:00
m: dane podalam poprawne, odpowiedz moze byc zla bo w tym zbiorze jest wuchtylion błędów, ale mimo
wszystko nurtuje mnie ten sinus. no nic moze złapie kogos kto chodzi na wyklady dorwę jego
notatki i znajde tam jakis magiczny wzor
18 kwi 21:04
;): No wzór na sinusa podałem wyżej
18 kwi 21:06
m: aha no to ok zakladam, ze tam jest blad w odp i dzieki wielkie za pomoc
18 kwi 21:10