prosze o pomoc
olka: oblicz stezenie procentowe roztworu po rozpuszczeniu 35 gr substancji w 150 cm3 alkoholu
etylowego ktorego objetosc wynosi 0,8 gr/ cm3
18 kwi 20:03
Paula: Chyba gestość nie objętość
| | m | |
Ze wzoru d= |
| liczysz masę alkoholu. Dodajesz do masy substancji i masz masę roztworu. |
| | v | |
Potem podstawiasz do wzoru na stężenie procentowe i masz wynik
18 kwi 20:08
Paula: A skrót od grama to g nie gr. Gr to grosz w języku polskim
18 kwi 20:09
Paula: Wychodzi stężenie 22,58%
18 kwi 20:10
olka: a moge prosic w jaki sposob to sie oblicza ? zebys napisala mi juz rozwiazane ? bo nie kumam
tego w ogole .... mam jeszcze 2 zadania do wyliczenia
18 kwi 20:14
Paula: | | ms | |
Prościej wytłumaczyć się nie da. Wzór na stężenie procentowe to Cp= |
| * 100% |
| | mr | |
Z pierwszego wzoru masz v*d=m czyli 150* 0,8=m m=120 do 120 dodajesz 35 i masz 155 to jest
| | 35 | |
Twoja masa roztworu. Cp= |
| * 100 tyle chyba potrafisz policzyć. |
| | 155 | |
18 kwi 20:21
Paula: Jak chcesz żebym Ci coś jeszcze wytłumaczyła to się pospiesz bo zaraz spadam
18 kwi 20:29
olka: dzieki bardzo. nastepne to ` przygotowano roztwor bromkowy sodu w ten sposob ze na litr g. soli
przypadaly 623 mlili gramy wody oblicz stezenie procentowe otrzymanego roztworu
18 kwi 20:39
kafd: βπ
21 paź 18:15