proste zadanie wielomian
Cubus: Wielomian W jest trzeciego stopnia , przy dzieleniu przez x
2+x−6 daje reszte x−2 a ponadto dla
dowolnej liczby rzeczywistej x wielomian ten spelnia warunek w(x)=−w(−x) wyznacz meijsca
zerowe wielomianu....
mam tyle : W(x)=ax
3+bx2
2+cx+d
W(x)=Q(x)*(x−2)(x+3)+x−2
wiem tez ze jezeli za x podstwie 2 lub −3 to wtedy to Q9x)*.. sie zeruje wiec :
w(2)=0
W(−3)=−5
dalej to jest cos z odbiciem o y=x ? nie wiem jak to posklejac

dzieki z góry
18 kwi 19:54
Qba101: masz może do tego zadania odpowiedzi? wyszło mi że miejsca zerowe to 2 i −4 już piszę jak(mam
nadzieje że dobrze

)
18 kwi 20:18
Cubus: nie mam ale dawaj jezeli pomysl masz to luz

nie chce rozw
18 kwi 20:18
Qba101: Historię więc zacznę tak:
Skoro wielomian W jest stopnia trzeciego i dzielisz go przez wielomian x
2+x−6 stopnia drugiego
więc twoje Q(x) wygląda tak: ax+b −−−>W(x)=(ax+b)(x−2)(x+3)+x−2 wyciągasz x−2 przed nawias:
W(x)=(x−2)[(x+3)(ax+b)+x−2]
+ jeszcze skoro w(x)=−w(−x) to w(2)=−w(−2) −−>0=w(−2) czyli −2 to też miejsce zerowe!
Już widze u siebie błędy

to nie bardzo ci pomogę, idę na film teraz , ale masz te kilka
wskazówek może wpadniesz na coś

.
Pozdrawiam.
18 kwi 20:27
Cubus: okok jak ktoś coś ma to dajcie

już chyba wiem jak ale każda pomoc się przyda

xD
18 kwi 20:33