z treścią, zaliczeniowe,
lubieHerbate: Tabela pokazuje częściowe wyniki obserwacji dotyczącej związku między liczbą osób
zwiedzających muzeum, a porą dnia. Muzeum otwarte jest w godzinach 9.00-19.00.
Pora dnia: I 10.00 I 12.00 I I 18.00 I
---------------------------------------------------------
Liczba osób: I 58 I I 40 I 10 I
Przyjmując, że funkcja f(x)= -1,5x2+bx+c, gdzie x- oznacza porę dnia wyrażoną w
godzinach dobrze opisuje ten związek
a) wyznacz współczynniki b oraz c
b) uzupełnij tabelę.
Proszę o pomoc, jeśli to konieczne to o rysunki.
24 lut 23:35
Basia:
to 40 ma być pod godziną 12:00 ?
24 lut 23:38
lubieHerbate: Nie właśnie, pod godziną 12.00 nie ma nic, a dalej jest pusta godzina i liczba osób: 40.
24 lut 23:38
Basia:
no to będzie tak
f(10) = 58
f(18) = 10
-1,5*102 + b*10 + c = 58
-150 + 10b +c = 58
10b +c = 208 /*(-1)
-1,5*182 + b*18 + c = 10
-486 + 18b + c = 10
18b +c = 496
-10b - c = -208
18b + c = 496
---------------------
8b = 288
b = 288/8 = 144/4 = 72/2 = 36
10*36 + c = 208
360 + c = 208
c = -152
czyli f(x) = -1,5x2 + 36x - 152
liczymy
f(12) = -1,5*122 + 36*12 - 152 = -216 + 432 - 152 = 64
64 będzie pod 12:00
i rozwiązujemy równanie
-1,5x2 + 36x -152 = 40 przy założeniu, że 12< x < 18
-1,5x2 + 36x - 192 =0
-3x/2 + 36x - 192 = 0 /*(-2/3)
x2 - 24x + 128 = 0
Δ = 242 - 4*128 = 576 - 512 = 64
√Δ = 8
x1 = (24-8)/2 = 8 odpada bo x>12
x2 = (24+8)/2 = 16
16 bdzie nad 40
24 lut 23:58
Basia:
założyłam, że 12 < x < 18
bo to logiczne, że w tabelce godziny są podane rosnąco
z treści zadania wynika tylko 9 < x < 19
co oczywiście rozwiązania nie zmienia
25 lut 00:01
lubieHerbate: Dziękuję pięknie!
25 lut 00:31