Geometria
Wiesiek: Trapez równoramienny o przekątnej długości 5 i obwodzie 16 jest opisany na okręgu. Oblicz
długość promienia r okręgu wpisanego w ten trapez i długość promienia R opisanego na tym
rapezie.
18 kwi 19:44
zajączek:
2r= h
z tw. sinusów w ΔACB
|AC|
= 2R
sinα
a+b= 2k −−−− z warunku wpisania okręgu w trapez
Ob= a+b+2k= 16 => 2k= 8 , to k= 4 i a+b=8
a+b
to |AE| =
= 4
2
z tw. Pitagorasa w ΔAEC
h2= (|AC|)2− (|AE|)2 = 25 −16=9
h= 3 => 2r= 3 => r= 32 −−−dł. promienia okręgu wpisanego w ten trapez
h
3
teraz: sinα=
=
k
4
5
to: 2R=
34
10
R=
−−− dł. promienia okręgu opisanego na tym trapezie