matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje
K+K:
1
Dla jakich wartości parametru k miejsca zerowe funkcji f(x)=
−(k−1)x+k+3 należą do
2
przedziału (−2;5).
18 kwi 19:38
Grześ:
musisz wyznaczyć x z równania:
1
−(k−1)x+k+3=0
2
7
(k−1)x=k+
D: k≠1
2
2k+7
x=
2k−2
teraz x∊(−2,5), czyli:
2k+7
−2<
<5, czyli rozbij sobie na dwie nierówności, rozwiąż je i znajdź częśc wspólną
2k−2
18 kwi 19:41
K+K:
wielkie dzięki
19 kwi 13:51