funkcja liniowa
ania: witam mam zadanie ktorego nie wiem jak zrobic..
funkcja liniowa opisana jest wzorem f(x) = −2x + 3. Wyznacz liczbę a jeśli :
f(2a − 4) = 3a + 8
oraz
| | 1 | |
Dane są dwie funkcje liniowe : f(x) = |
| x − 6 oraz g(x)= 4x + 2 Wyznacz liczbę m jesli: |
| | 2 | |
f(m + 4) = g (m−3)
prosze o pomoc
18 kwi 19:34
ICSP: 3a + 8 = −2(2a−4) + 3 Równanie z jedną niewiadomą dla ciebie.
| 1 | |
| (m+4) − 6 = 4(m−3) + 2 |
| 2 | |
Kolejne równanie z jedną niewiadomą dla ciebie.
18 kwi 19:35
Kejt: podstawiasz za "x" to co masz w nawiasie.. czyli 2a−4 i przyrównujesz do 3a+8..Drugie podobnie.
18 kwi 19:35
ania: aaa to juz wszystko rozumiem dziękuję
18 kwi 19:38