:)
rączszka: | | 2 | |
Czy szereg ∑ ( |
| )n jest rozbieżny? |
| | 3 | |
Wolę się upewnić
18 kwi 19:31
Grześ: nie, jest to szereg, a dokładnie jego rozwinięcie to nieskończony ciąg geometryczny, który
zbiega do określonej wartości, którą mozna wyznaczyć:
18 kwi 19:34
rączszka: On raczej zbiega do zera, ale w każdym razie jest zbieżny
18 kwi 19:41
Grześ:
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
∑ ( |
| )n= |
| + |
| +....+( |
| )n−1+( |
| )n |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 3 | | 3 | |
Na pierwszy rzut oka widać, że nie zbiega do zera
18 kwi 19:43
Grześ: | | 2 | |
w sensie.. yyy... suma nie zbiega do zera, bo przy n→∞ ( |
| ) n→0, jesli o to chodziło   |
| | 3 | |
18 kwi 19:44
rączszka: | | 2 | | 2 | | 4 | |
No ale limn→∞ ( |
| )n = 0, chociaż jego suma będzie wynosić |
| + |
| +coś tam |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
jeszcze
18 kwi 19:46
Jack:
to że zbiega do 0, to war. konieczny (ale nie wystarczający) zbieżności, jesli o tym mówiłeś
18 kwi 19:46
rączszka: Dobra nieważne, wyciągam właśnie stare tablice z szeregów i patrzę, że to szereg geometryczny o
| | 2 | |
q= |
| , a jeżeli |q|<1, to jest zbieżny  |
| | 3 | |
18 kwi 19:47
Jack:
no tak, ale dopiero teraz dodałeś istotną informację o szeregu geometrycznym. W takim razie
teraz masz rację
18 kwi 19:52