nie umię tego
ALINA: pomocy nie umię tego
a)jakie pole ma trójkąt równoramienny w którym podstawa ma dł.a natomiast kąt przy
podstawie ma miare γ
b)jaki jest obwód rombu o kącie ostrym β i krótszej przekatnej długości d?
c)jaką długość ma cięciwa okregu o promieniu r ns której oparty jest kąt wpisan o
mierze γ
d jaki jest obwód trapezu prostokątnego o kącie ostrym α i podstawach długości a i b
(b>a)
24 lut 23:05
ALINA: basiu pomożesz
24 lut 23:20
ALINA: eta pomożesz

prosze pomózcie mi z tym zadanie jutro mam sprawdzian a kompletnie
tego nie rozumie
24 lut 23:25
Eta: a)
P= a*h h/a = tgγ to h=a*tgγ
to P= a*a*tgγ = a2*tgγ
b) Ob= 4*a
(1/2)*d/a = sinβ/2 to a=d/ 2sinβ/2
to P= a*a*sinβ to P= d2*sinβ/4sin2β/2
c) AB --- cięciwa
to; (1/2)* IABI/r=sinγ/2 to IABI = 2r*sinγ/2
d)b-a = x to odcinek ,który h odcina na podstawie b
h/x =tgα to h= (b-a)*tgα
k --- ramię trapezu
x/k =cosα to k= x/cosα to k= (b -a)/ cosα
czyli Ob= a +b + h + k
Ob= a +b +(b -a) *tgα +( b -a) / cosα
25 lut 00:12
Eta:
W b) policzyłam pole1 a ma być Ob:
więc Ob= 4*a to Ob= 4* d/ 2 sinβ/2 = 2d/sinβ/2
25 lut 00:14