ciagi
niachniach: Dany jest ciag (a)n okreslony wzorem an=n2−5n−6
a) wyznacz 5 wyraz tego ciagu:
a5=52−5*5−6=−6
b)
Ktore wyrazy tego ciagu sa rowne zero? :
Obliczam delte, x1=−1 x2= 6 , a wiec odpowiedzia jest, że a6=0
Mysle ze dobrze to jest, a teraz mam jeszcze taki problem z
c)
Ile wyrazow ujemnych ma ten ciag?
Nie za bardzo wiem jak to zrobić, może po przez nierownosc?
18 kwi 19:24
ICSP: b) nie x tylko n(egzaminator by sie przyczepił)
a
n<0
n
2 − 5n − 6< 0 . Wyliczyłeś/as już miejsca zerowe wiec rozwiązać taką nierówność to chwila

n ∊ (−1;6) teraz zastanawiasz sie ile w tym przedziale jest liczb naturalnych.
18 kwi 19:26
Grześ: poprzez nierównośc na liczbach naturalnych, czyli:
n
2−5n−6<0, jak chcesz wyznacz na początku przedział rozwiązania, a potem wypisz te kolejne
cyfry ciągu, lub je od razu zlicz
18 kwi 19:26
adrian: tak, trzeba ułożyć nierówność
an < 0
n2−5n−6 < 0
i jeżeli wyjdzie Tobie, np. n ∊ (−1,5 ; 5,6) to n ∊ {1, 2, 3, 4, 5} bo n∊N+
18 kwi 19:27