help ;/
matematyka ;// uwielbiam ; ): W OKRĄG O PROMIENIU 5 CM WPISANY JEST TROJKĄT RÓWNORAMIENNY O PODSTAWIE DŁ 8CM . OBLICZ DŁ
RAMION TEGO TRÓJĄTA (ROZPATRZ DWA PRZYPADKI)
18 kwi 19:14
adrian: za X przyjmij długość ramienia
a następnie zapisz dwa wzory na pole trójkąta (wzór z promieniem okręgu opisanego na trójkącie
i drugi np. Herona) i powinno być
18 kwi 19:21
proszę o pomoc: aha
18 kwi 19:24
matematka ;// uwielbiam ; ): nie kumam tego ; ((((((((((((
18 kwi 19:27
Wojteq66:

Przypadek 1:
Liczymy wysokość SD trójkąta ABS:
Wysokość ta dzieli podstawę na 2 równe części (po 4cm)
Z tw. Pitagorasa obliczymy, że SD = 3 ( SD
2 + 4
2 = 5
2 )
Jeśli mamy już SD. to mamy jednoczesnie daną całą wysokośc trójkąta, (promień 5 i wysokość ABS
3 = 8)
4
2 + 8
2 = CB
2
√80=CB
CB=4
√5
Drugi po prostu robisz kiedy podstawa trójkąta leży nad środkiem okręgu
18 kwi 19:30
matematka ;// uwielbiam ; ): nie wiem..sorry ale tuman ze nie a jutro spr
18 kwi 19:38
Kamil Mielcarek: Dziękuje bardzo! Pomogliście! Pozdrawiam Cieplutko <333333
8 mar 21:44
modo: dobrze
31 sty 16:07