Proszę o pomoc
Gosia: Bardzo prosze o pomoc .potrzebne mi juz :Wyznacz wszystkie wartości parametru k ze zbioru
liczb rzeczywistych R dla których wszystkie styczne do wykresu funkcji
3
f(x)=X+X+log(k-2)- log(k+1)
2 2
w punkcie M(x ;y) gdzie x<0
0 0 0
ma równanie y=2x
24 lut 22:50
24 lut 23:10
Basia:
czy to ma być
f(x) = x + x3 + log2(k-2) - log2(k+1)
ale co te zera mają znaczyć nie zgadnę
24 lut 23:14
Gosia: Basiu tak mam podane taki byl podany
ja nie wiem jak to zadanie zrobic
log o podstawie 2
Proszę
24 lut 23:17
Gosia: tak jest w zadaniu podane
24 lut 23:18
Gosia: tak podałam jak jest w zadaniu
24 lut 23:18
Basia:
no dobrze a co te zera w drugiej linijce od końca znaczą ?
24 lut 23:20
Gosia: Basiu nie wiem ....tak jest wpisane
24 lut 23:23
Basia:
f(x) = x + x + log2(k-2) - log2(k+1)
k-2>0 i k+1>0
k>2 k>-1
czyli k>2
----------------------------
f(x) = 2x + log2[(k-2)/(k+1)]
log2[(k-2)/(k+1)] = 0 = log21
i wyjdzie taka sama sprzeczność jak poprzednio
to na pewno nie jest x+x
24 lut 23:24
Basia:
przypuszczam, że
f(x) = x2 + x + log2(k-2) - log2(k-1)
k>2
--------------
f'(x) = 2x + 1
czyli
2x + 1 = 2
2x = 1
x=1/2
punkt styczności to P(x0,y0)
gdzie
x0 = 1/2
y0 = 1
f(1/2) = 1/4 + 1/2 + log2[(k-2)/(k+1)] = 1
log2{(k-2)/(k+1)] = 1/4 = log2(-2)
(k-2) / (k+1) = -2
k-2 = -2(k+1)
k-2 = -2k -2
3k = 0
k =0
no i znowu sprzeczność bo k>2
tak to ja mogę zgadywać w nieskończoność
zadzwoń do jakiegoś kolegi i sprawdź treść, bo inaczej nic z tego nie będzie
24 lut 23:34
Gosia: Dziękuję Ci bardzo
24 lut 23:45
Gosia: Basiu tak ma być:f(x)=x3+x+log2(k-2) - log2(k+1)
w punkcie M(x;y gdzie x<0
ma równanie y=2x może jeszcze się wyrobię jeśli mi pomożesz.dziękuję z góry.
25 lut 07:36
Bogdan:
Dzień dobry.
Gosiu, podziwiałem wczoraj Basię, która bardzo chciała Ci pomóc, ale bezskutecznie,
bo nie potrafiłaś poprawnie podać treści zadania, teraz zresztą też. Zobacz, co
napisałaś (x3 zamiast x3, log2(k-2) zamiast log2(k-2), itd), a przecież tuż obok
jest instrukcja zapisywania wyrażeń matematycznych. Piszesz - "tak ma być", no to
jeśli tak ma być nieporządnie napisane, to nie oczekuj pomocy.
25 lut 08:57
Gosia: Bardzo ,bardzo przepraszam ....nie potrafię wpisywać np.x do kwadratu i to jest mój
problem.Dzięki ogromne przepraszam za kłopot.
25 lut 09:38
Basia:
jak napisać x3 ?
piszesz x
potem klawisze: shift + 6 co daje ^
potem 3
jak napisać log2 ?
piszesz log
potem klawisz: shift + (ten po prawej od 0) co daje _
potem 2
spróbuj !
25 lut 17:20
Basia:
zadanie spróbuję rozwiązać, ale trochę później;
na razie jakieś koszmary mi wychodzą
25 lut 17:34
Basia: niestety tak jak przypuszczałam rachunki są koszmarne;
niemniej jednak zadanie jest do rozwiązania
odpowiedź brzmi:
1 + 213/9
k = ---------------
24/9 -1
wraz z dowodem, że ww. k spełnia warunki zadania czyli, że k>2
to są dwie strony formatu A-4 do przepisania
napisz czy Ci to jeszcze potrzebne
jeśli tak napiszę
jeśli nie szkoda mojego czasu
25 lut 17:49
Gosia: Basiu bardzo Ci dziękuje za kłopot ,jeśli możesz napisz mi ......będę wiedziała na
przyszłośc.Dziękuję bardzo.
25 lut 18:00
Gosia: Basiu czy mogę liczyć na to, że napiszesz mi rozwiązanie jest mi potrzebne.
25 lut 19:58
Basia:
napiszę jak obiecałam, ale za jakieś półtorej godziny, teraz wychodzę i kolację muszę
zjeść; no to może za dwie godziny
25 lut 20:07
Basia:
napiszę jak obiecałam, ale za jakieś półtorej godziny, teraz wychodzę i kolację muszę
zjeść; no to może za dwie godziny
25 lut 20:07
Gosia: Dziękuje ślicznie ....
25 lut 20:09
Basia: to zadanie jest koszmarne; tamten wynik nie jest dobry, pomyliłam się; mam nadzieję, że
teraz już będzie bez błędów
25 lut 21:01
Basia:
k-2 > 0 i k+1>0 ⇒ k>2 i k>-1 ⇒ k>2
----------------
wspólczynnik kierunkowy stycznej do krzywej w punkcie x0 jest równy pochodnej funkcji,
której wykresem jest ta krzywa w punkcie x0 czyli:
f'(x) = 2
f'(x) = 3x2 + 1
3x2 + 1 = 2
3x2 - 1 = 0
(√3x - 1)*(√3x + 1) = 0
√3x - 1 =0 lub √3x + 1 =0
√3x = 1 lub √3x = -1
x = 1/√3 lub x=-1/√3
ponieważ x0 < 0 (tak jest w treści zadania)
x0 = -1/√3
y0 = -2x0 = -2/√3
f(x0) = f(-1/√3) = -2/√3
f(-1/√3} = (-1/√3)3 + (-1/√3) + log2[ (k-2)/(k+1)] =
-1/(3√3) - 1/√3 + log2[ (k-2)/(k+1)]
czyli
-1/(3√3) - 1/√3 + log2[ (k-2)/(k+1)] = -2/√3 /*3√3
-1 - 3 + 3√3*log2[ (k-2)/(k+1)] = -6
3√3*log2[ (k-2)/(k+1)] = -2
log2[ (k-2)/(k+1)]3√3 = log2(1/4)
[ (k-2)/(k+1)]3√3 = 1/4 / podnosimy obustronnie do potegi √3
[ (k-2)/(k+1)]3*3 = 1/ (22)√3
[ (k-2)/(k+1)]9 = 1/ 22√3 / podnosimy obustronnie do potegi 1/9
(k-2) / (k+1) = 1 / 2(2/9)√3
2(2/9)√3*(k-2) = k+1
2(2/9)√3*k - k = 1 + 2*2(2/9)√3
k(2(2/9)√3 -1) = 1 + 2*2(2/9)√3
1 + 2*2(2/9)√3
k = ------------------------------
2(2/9)√3 -1
musimy sprawdzić czy k spełnia warunki zadania czyli czy jest większe od 2
przypuśćmy, że k≤2
1 + 2*2(2/9)√3
------------------------------ ≤ 2
2(2/9)√3 -1
1 + 2*2(2/9)√3 ≤ 2*(2(2/9)√3 -1)
1 + 2*2(2/9)√3 ≤ 2*2(2/9)√3 -2
1 ≤ -2
sprzeczność czyli k>2
odp:
1 + 2*2(2/9)√3
k = -----------------------------
2(2/9)√3 -1
25 lut 21:23
Basia: kto to zadanie wymyślił ? chętnie bym z tym "ktosiem" pogadała
25 lut 21:24
Gosia: Basiu serdeczne dzięki ...bardzo ,bardzo Ci dziękuje.....przepraszam za kłopot
25 lut 21:25
Gosia: Dam znać na pewno ....
25 lut 21:34