Jakisika zadanie
Mickej: tralalala la

elo to znowu ja

no to tak mam taki problem mały i nie wiem czy nie umiem
dodawać czy mam złe założenie
w(x)=x
4-(2m-3)x
2+m
2-1 równanie ma niemieć pierwiastków no to sobie poleciałem tak
x
2=t
w(t)=t
2-(2m-3)t+m
2-1
teraz złożenia
I. Δ<0 no to wiadome ale teraz drugi CMYK taki tylko nie wiem czy dobry
II.
a) Δ≥0
b) t
1+t
2<0
t
1t
2>0 na pierwiastki ujemne teraz może ktoś mi powie czy mam dobre wszystkie
założenia i na pewno robię błąd w obliczeniach czy złe założenia

?
24 lut 22:23
Mickej: no tam przy t>0
24 lut 22:23
Basia:
wg mnie dobrze a co Ci nie pasuje ?
24 lut 22:37
Mickej: chyba wiem gdzie mam błąd muszę coś sprawdzić
24 lut 22:38
Spike: Eee, od razu mowie, ze nie jestem tego pewien, ale ja bym sie z tym tak meczyl:
w(x)=x4-(2m-3)x2+m2-1
x2=t- ok
t≥0
w(t)=t2-(2m-3)t+m2-1
Δobliczam deltę, i wyrażenie które wyjdzie zapisuję później w nierówności jako mniejsze
od 0
Δ=(2m-3)2-4*1*(m2-1)=4m2-12m+9-4m2+4=-12m+13
-12m+13<0
-12m<-13
-m<-13/12
m>13/12
Nie wiem. Jeśli ci w czymś to pomoże...
24 lut 22:39
Eta:
Witam!
Ten pierwszy " cmyk" zbędny!( bo to równanie czwartego stopnia)
i własnie dla niego masz po podstawieniu "t"
założenia
Odp: jest m€ (-∞, -3/2)
24 lut 22:45
Mickej: wiem przy sumie pierwiastków zapomniałem -

teraz już mi pasuje
24 lut 22:45
Basia: to za mało Spike, założenia Mickeya są dobre
równanie t2 - (2m-3)t + m2 -1
może mieć rozwiązania, ale ujemne bo wtedy równanie x2=t nie ma rozw.
mnie Mickey wychodzi m∈(13/12 ; +∞) to gdy Δ<0
lub m∈(-∞; -1)U(1;13/12>
lub m=3/2
24 lut 22:48
Mickej: Dziki wielkie
24 lut 22:49
Eta: A mnie Basiu wychodzi ,że delty w pierwszym nie bierzemy pod uwagę1
Bo już w drugim narzucamy w-k ,że obydwa "t" ujemne!
czyli brak rozwiązań równania stopnia czwartego!
Tak myślę ja
24 lut 22:52
Basia:
dla m =3/2 z całą pewnością nie ma rozwiązania bo mamy
x4 -0*x2 + 9/4 -1 =0
x4 + 5/4 = 0
dla m =2 (to już strzelam) też nie ma
x4 - x2 + 3 = 0 (dobry strzał)
przedział (-∞; -3/2) to za mało
a -1 i 1 odpadają bo wtedy m2-1 = 0
x4 + x2 =0 ma rozwiązanie
x4 -5x2 =0 też ma rozwiązanie
wg mnie
m∈(-∞; -1)U(1;13/12)U(13/12;+∞)
24 lut 22:57
Basia:
oczywiście, że bierzemy pod uwagę Δ<0
z tego wychodzi przedział (13/12; +∞)
sprawdź na kilku liczbach np: 2,3,4 itd.
24 lut 23:01
Eta:
Właśnie sprawdziłam! jest ok! ( coś mi sie "pomyrdało"
ponad to pomyliłam 2m +3 zamiast 2m - 3
24 lut 23:06
Basia:
równanie ax4 + bx2 + c nie ma pierwiastków gdy równanie
at2 + bt + c nie ma pierwiastków (Δ<0) lub ma tylko pierwiastki ujemne
i tam jest jeszcze błąd
m∈(-∞;-1)U(1; 13/12>U(13/12;+∞) = (-∞,-1)U(1;+∞)
24 lut 23:07