matematykaszkolna.pl
wk: Zadanie brzmi: Mamy podane cyfry: 0,1,4,7,8 (cyfry mogą się powtarzać). Ile można utworzyć liczb? a) dwucyfrowe b) czterocyfrowe parzyste c) trzycyfrowe nieparzyste d) o różnych cyfrach
3 kwi 22:31
ladybird: według mnie najłatwiej jest zrobić tak: a) dwycyfrowe - czyli masz dwa miejsca i na pierwsze miejsce masz do wybory 4 cyfry poniewaz zero nie moze byc, a na drugie masz 5 cyfr do wyboru więc 4*5=20 b) czterocyfrowe parzyste - czyli na czwartym miejscy moze byc 0,4,8 -> trzy cyfry do wyboru, na trzecim miejscy masz wszystkie do wyboru czyli 5 tak samo ja na drugim miejscy a na pierwszym mozesz wstawic 1,4,7,8, bo zero tez nie moze byc czyli łącznie 3*5*5*4=300 c)trzycyfrowe nieparzyste czyli na trzecim miejscu moze byc: 1 lub 7, na drugim masz pięc do wyboru, a na pierwszym wszystkie z wyjatkiem 0 czyli cztery zatem, 2*5*4=40 mam nadzieje ze rozumiesz cos z tego emotikonka
3 kwi 22:45
ladybird: a d) niestety nie potrafie
3 kwi 22:46
ewelina: d) pięciocyfrowa: to z permutacji, czyli 5! Odejmujesz te z zerem na początku czyli 4!. z innymi robisz z wariacji bez powtórzeń. dla czterocyfrowej: 4*4*3*2 (na początku nie może być zera) i dalej to samo, o ile się nie mylę
4 kwi 13:24