matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie dla Oleny
Ada:
Zadanie Dla Oleny S
n
=
121
162
a
4
=
1
54
q=
1
3
a
4
=a
1
*q
n
−1
1
1
54
=a
1
*
3
3
1
54
=a
1
*
1
27
/:
1
27
a
1
=
1
2
121
162
=
1
2
*
1−1/3
n
1−1/3
121
162
=
1
2
*(1−
1
3
n
)*
3
2
/:
1
2
121
81
=(1−
1
3
n
)*
3
2
/ :
3
2
121
81
*
2
3
=1−
1
3
n
242
243
=1−
1
3
n
/ −1
242
243
−
243
243
=
1
3
n
−
1
243
=−
1
3
n
−
1
3
5
=−
1
3
n
n=5
18 kwi 17:38