matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
olicz n-ty wyraz
BWNM:
oblicz n−ty wyraz ciągu geometrycznego (an) jeśli: a1=
√
3
q=−
√
3
/3 n=8
18 kwi 17:30
K+K:
a
8
bo jest 8 wyrazów stąd ten jest n−ty
√
3
√
3
8
3
4
1
a
8
=a
1
q
7
=
√
3
*(
)
7
=
=
=
3
3
7
3
7
27
18 kwi 18:19
BWNM:
dzięki
18 kwi 20:30