Przygotowanie do sprawdzianu. Planimetria
Kaml908: Witam was, potrzebuję rozwiązać 3 zadanie które mogę mieć na sprawdzianie.
Zad 1.
Do okręgu o środku (1,2) należy punkt(3,2)
a) Wyznacz równanie tego okręgu
b)Wyznacz współrzędne punktów
w których okrąg ten przecina oś OY.
Zad 2.
Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny ma długość pierwiastek z 3.
Oblicz pole tego trójkąta.
Zad 3. Dane są punkty: A(0,6), B(2,0), C(8,2). Wykaż, że trójkąt ABC jest prostokątny
równoramienny.
Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na tym trójkącie.
I Jeszcze jedno tylko całej treści nie mam a na pewno to zadanie będzie:
Napisz równanie okręgu którego końce, tu prosiłbym o jakiś przykład.
Gdybym mógł prosić też o przykład zadania trójkąta wpisanego w trójkąt, które też mogę mieć na
spr.
Dziękuje strasznie za pomoc
18 kwi 17:28
Kaml908: Proszę o rozwiązanie, gdyż chciałbym sobie te zadania przeanalizowac
Dziekuje
18 kwi 18:47
ICSP: okrąg O:
dane:
środek(1;2) oraz należy punkt A(3;2)
r = |AB| = liczysz to z długości odcinka poszukaj wzorku jest na stronie = 2
równanie okręgu:
(x−1)2 + (y−2)2 = 4
b) punkt przecina os OY czyli jego pierwsza współrzędna jest równa 0 (0;y)
(0−1)2 + (y−2)2 = 4 ⇔ (y−2)2 = 4 − 1 ⇔ (y−2)2 − 3 = 0 ⇔ (y−2−√3)(y−2+√3) = 0 ⇔ y = 2 +
√3 v y = 2 − √3
są dwa takie punkty:
(0;2+√3) oraz (0;2−√3)
Co do drugiego to chyba jest to trójkąt równoboczny a nie równoramienny.
18 kwi 19:04
ICSP: Trzecie. Znowu musisz umieć zastosować wzór na długość odcinka. Nie będę tego tutaj prezentował
bo tylko zbędne obliczenia. Zrobię w pamięci i podam wyniki z którymi przejdziemy do następnej
czesci zadania.
|AC| = 4√5
|AB| = 2√5
|BC| = 2√5
Jak widzisz |AB| = |BC| co dowodzi że jest to trójkąt równoramienny. Teraz sprawdzam który bok
jest największy(|AC|) i wstawiam do twierdzenia Pitagorasa aby udowodnić że jest prostokątny.
(|AB|)2 + (|BC|)2 = (|AC|)2 ⇔ 40 + 40 = 80 ⇔ 80 = 80 co udowadnia że jest to trójkąt
prostokątny. W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna jest średnicą okrągu opisanego na tym
trójkącie dlatego środek okrągu jest również środkiem przeciwprostokątnej: S(4;4)
18 kwi 19:10
Kaml908: TAK 2 równoboczny, dziekuje za 1 zadanie
18 kwi 19:11
ICSP: promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny:
| | 1 | |
r = |
| h wyliczam h i wychodzi że jest równe 3√3 |
| | 3 | |
| | h2√3 | | (3√3)2√3 | |
P = |
| = |
| = 9√3 |
| | 3 | | 3 | |
18 kwi 19:15
Kaml908: Dziekuje
18 kwi 19:19
chuj: chujnia
12 gru 17:39