obniżki podwyżki ...
human: sweter kosztuje 30 zł.
najpierw jego cenę obniżono o 5%, a potem podwyższono o 10%. Oblicz cenę którą otrzymujemy!
18 kwi 17:28
human: pomożecie?
18 kwi 17:39
bedi: 30zł − 5% * 30zł=28,5zł
28,5zł + 10% * 30zł=31,35zł
18 kwi 17:44
human: nie napisałaś ile dany procent wynosi
18 kwi 17:48
bedi: To chyba jest wiadome. Oblicz sobie.
18 kwi 17:49
mcolka: moim zdaniem wkradł sie błąd, bo cena wzrosła o 10 % ceny obniżonej:
28,5 +2,85 = 31,35zł
wynik taki sam, więc pewnie bedi popełniła literówkę
18 kwi 19:42