wyznaczyć wszystkie równości parametru
Gosia : Proszę o pomoc ...Wyznacz wszystkie wartości parametru k ze zbioru liczb rzeczywistych R
dla których wszystkie styczne do wykres funkcji
f(x)=X+X+log(k-2)- log(k+1) w
punkcie M(x ;y) gdzie x<0 ma równanie y=2x
24 lut 22:16
Basia:
a na pewno ten wzór funkcji jest poprawny ? bo coś mi się nie podoba
24 lut 22:23
Basia:
tak jak napisałaś to
f(x) = 2x + log(k-2) - log(k+1)
wykresem tej funkcji jest prosta
a styczna do prostej to ona sama
czyli
log(k-2) - log(k+1) = 0 = log1
k-2>0 i k+1>0
k>2 i k>-1
czyli: k>2
----------------------
(k-2) / (k+1) = 1
k-2 = k+1
0 = 3
sprzeczność
podejrzewam, że to ma być f(x) = x2 + x + log(k-2) - log(k+1)
ale sprawdź bo szkoda czasu na rozswiązywanie zadań z nieprawidłowa treścią
24 lut 22:34
Gosia : log o podstawie 2 sorryyyy proszę bardzo o pomoc nie wiem jak zrobić
3
f(x)=X+X+log(k-2)- log(k+1)
2 2
w punkcie M(x ;y) gdzie x<0
0 0 0
ma rownanie y=2x
24 lut 22:37
Gosia: Basiu poprawiłam proszę pomóż mi .......
24 lut 23:08
Basia:
czy to ma być
f(x) = x + x3 + log2(k-2) - log2(k+1)
ale co te zera mają znaczyć nie zgadnę
24 lut 23:15
Basia: a x3 też mi nie pasuje;
co to znaczy X+X
opisz słowami jesli nie potrafisz pisać potęg, chociaz masz to tu z boczku z lewej
opisane
24 lut 23:19