NIe mam pojęcia jak to rozwiązać:(
Martyna: Przed maturą Krysia rozwiązywała zadania tekstowe z matematyki. Każdego dnia robiła o 2 zadania
więcej niż poprzedniego. W sumie rozwiązała 270 zadań. Ile zadań zostało rozwiązanych 1szego i
ostatniego dnia ?
Proszę o pomoc:((
18 kwi 16:44
Kasienkaa: O właśnie ja tego zadania też nie potrafię rozwiązać
18 kwi 16:55
ICSP: Za mało danych.
18 kwi 16:56
Martyna: taka jest niestety treść
18 kwi 16:58
ICSP: nie wiemy przez ile dni robiła te zadania?
18 kwi 17:09
Vizer: przed matura z matematyki pewnie to policz ile do 5 maja brakuje xD
18 kwi 17:11
Rivi: r=2
a
n=a
1+(n−1)r=a
1+2n−2
S
n=
a1+2n−2+a12*n=270
2a1+2n−22*n=270
(a
1+n−1)*n=270
i rozkładamy 270 na czynniki... tak więc poprawne są odpowiedzi
a
1=134 (n=2)
a
2=136
..
a
1=40 (n=6)
a
6=50
... i kilkanaście innych rozwiązań
18 kwi 17:22