równanie
RunLikeHell: Rozwiąż równanie (x−3)2|sinx|=sinx w zbiorze <0,2π>
doszedłem do tego :
x≥0
x2−6x+8=0
x1=2 x2=4
x<0
Δ<0
brak rozw
co dalej?
18 kwi 16:12
RunLikeHell: odświeżam
18 kwi 19:42
adrian: na początku musisz zauważyć że lewa strona jest zawsze dodatnia lub = 0 stąd x ∊ <0, π>
ale też x ≠ 3, bo równanie 0 = sin3 jest sprzeczne.
Zatem możemy już opuścić wartość bezwzględną, bo sin w podanym przedziale jest zawsze dodatni.
i mamy następnie (x−3)2 = 1 stąd x ∊ {2,4}
18 kwi 19:51
adrian: 4 odpada bo nienależy do <0, π>, a więc x = 2
18 kwi 19:53
RunLikeHell: dzieki, ale coś nie tak
w odp jest
x∊{0,π,2π,2}
19 kwi 08:15
RunLikeHell: odswiezam
19 kwi 19:44
Godzio:
(x − 3)2|sinx| − sinx = 0
Gdy x ∊ <0,π> ⇒ |sinx| = sinx
(x − 3)2sinx − sinx = 0
sinx((x − 3)2 − 1) = 0
sinx(x − 3 − 1)(x − 3 + 1) = 0
sinx(x − 4)(x − 2) = 0
x = kπ lub x = 4 lub x = 2 k∊C
Z przedziału który badamy wchodzi nam tylko: x ∊ {0,2,π}
Gdy x ∊ (π,2π> ⇒ |sinx| = −sinx
−(x − 3)2sinx − sinx = 0
−sinx((x − 3)2 + 1) = 0 ⇔ sinx = 0 ⇒ x = kπ, k ∊ C
x = 2π
Odp: x ∊ {0,2,π,2π}
19 kwi 19:52
Maciuś: ee to juz wyzsza szkola

ja tylko podstawa
19 kwi 19:53
RunLikeHell: dzięki wielkie
19 kwi 19:53
RunLikeHell: zastanawia mnie, czemu nie mogę podzielić przez sinx ?
19 kwi 19:58
Rivi: Bo nie wiesz czy sinx=0 czy nie, a przez 0 nie można dzielić. Kiedy ktoś dzieli przez 0 BMW
zjada kotka D:
19 kwi 20:01
;): Rozwiązujesz równanie chyba to jak masz dzielić przez sinx?
Masz taki wielomian x3 − x2 + 2x − 2 = 0
x2(x − 1) + 2(x − 1) = 0 i tutaj też podzielisz przez x − 1?
19 kwi 20:02
RunLikeHell: kk, dzięki
19 kwi 20:04