Ciagi artmetyczne
Magda : Niebawem matura a mi nie wychodzi takie zadanko, mam nadzieje że pomożecie :
Oblicz sumę S pięćdziesięciu wyrazów ciągu (an) określonego wzorem :
an=|12−2n|
rozwiązuje to w dwóch przypadkach an= 12−2n dla n≤6 i −12 + 2n gdy n>6
dla pierwszego wychodzi mi 30 i tyle powinno wyjść ale już w drugim wychodzi mi 1716 a powinno
1980

Pomocy !
18 kwi 16:11
Magda : Proszę was!
18 kwi 16:25
RunLikeHell: moment
18 kwi 16:34
RunLikeHell: skoro masz 1 przypadek dobrze to rozpatrzę tylko drugi
skoro n>6
to pierwszy wyraz sumy jest pierwszym wyrazem ciągu czyli −12+2*7=2
ostani wyraz sumy to −12+100= 88
wyrazów od 7 do 50 jest 44
czyli
18 kwi 16:37
Magda : Dzięki bardzo już wiem gdzie robiłam błąd
18 kwi 16:41
tyu: czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, dlaczego tutaj są 44 wyrazy
5 kwi 00:13
tyu: bo chyba wcześniej, dla n≥6, zostało "wykorzystanych" już 44 wyrazy?
5 kwi 00:16