Ciągi
Paris: Pewien Pan spłacił dług w wysokości 5100 zł w dwunastu ratach, z których każda była mniejsza od
poprzedniej o 50 zł. Ile wynosiła pierwsza, a ile ostatnia rata?
18 kwi 15:54
ICSP: a
1 = x
r = −50
a
12 = x − 550
| | x + x − 550 | |
5100 = |
| * 12 ⇔= 850 = 2x − 550 ⇔ x = 700 |
| | 2 | |
pierwsza 700 ostatnia 150
18 kwi 15:57
Paris: skąd te 550 ?
18 kwi 16:23
kr: no wlasnie. skad te 550 ? up .
18 kwi 16:30
Paris: chyba 11 * −50
18 kwi 16:35
kr: nie ogarniam tego co napisal ICSP . Ktoś może to bardziej rozłożyć krok po kroku ?
18 kwi 16:41
ICSP: a1 = x
r = −50
a12 = a1 + 11r
a12 = x + 11 * (−50)
a12 = x − 550
18 kwi 16:46
Martyna: a12 = x − 550
x + x − 550
5100 = __________ * 12
2
2x − 550
________ * 6 / 6
5100 = 1 /
850 = 2x − 550
x = 700
18 kwi 16:47