matematykaszkolna.pl
pomóżcie potrzebuje to bo jutro mam sprawdzian kasia: witam mam taki problem z zadanie mam skonstruować kąt α wiedząc że a)sin α=3/2 b)cos α=0,4 c)tg α=3 d)ctg α=3/5 /to kreska ułamkowa napiszcie rozwiązania i jakieś wyjaśnienie tego ok
24 lut 22:00
Basia: tłumaczę
24 lut 22:05
kasia: basia weż napisz jak te przykłady zrobic
24 lut 22:09
Basia: z definicji w układzie współrzednych sinα = y/r cosα = x/r tgα = y/x ctgα = x/y gdzie x,y to współrzędne dowolnego punktu P leżącego na koń cowym ramieniu kata r = OP czyli: jeżeli narysujesz okrąg o środku w p-cie O i promieniu 2 oraz prostą y = 3 (równoległą do OX) otrzymasz punkt przecięcia P(x,3) i OP=2 sinα = 3/2 kąt XOP jest szukanym katem cosα= 0,4 = 4/10 = 2/5 narysuj okrąg o środku w pynkcie O i promieniu 5 oraz prostą x=2 (równoległą do OY) otrzymasz punkt przecięcia R(2,y) i OR = 5 cosα = 2/5 kąt XOR jest szukanym kątem tgα = 3 = 3/1 S(1,3) kąt XOS jest szukanym kątem ctgα = 3/5 T(3,5) kąt XOT jest szukanym katem
24 lut 22:13
24 lut 22:17
Basia: możesz też budować odpowiednie trójkaty prostokątne rysujesz dwie proste prostopadłe A - ich punkt przecięcia AB = 2 cyrklem rysujesz okrąg o środku w punkcie B i promieniu 3 C - punkt przecięcia okregu z drugą prostą kąt ACB = α bo sin (ACB) = AB/AC = 2/3 rysujesz dwie proste prostopadłe A - ich punkt przecięcia AB = 2 cyrklem rysujesz okrąg o środku w punkcie B i promieniu 3 C - punkt przecięcia okregu z drugą prostą kąt ACB = α bo sin (ACB) = AB/AC = 2/3 rysujesz dwie proste prostopadłe A - ich punkt przecięcia AB = 2 cyrklem rysujesz okrąg o środku w punkcie B i promieniu 3 C - punkt przecięcia okregu z drugą prostą kąt ACB = α bo sin (ACB) = AB/AC = 2/3 rysujesz dwie proste prostopadłe A - ich punkt przecięcia AB = 2 cyrklem rysujesz okrąg o środku w punkcie B i promieniu 5 C - punkt przecięcia okregu z drugą prostą kąt ABC = α bo cos (ABC) = AB/AC = 2/5 budujesz tr.prostokatny AC = 3 AB=1 kąt ABC = α bo tgα = AC/AB = 3/1 = 3 budujesz tr.prostokatny AB =3 AC = 5 kat ABC = α bo ctgα = AB/AC = 3/5
24 lut 22:20