pomóżcie potrzebuje to bo jutro mam sprawdzian
kasia: witam mam taki problem z zadanie mam skonstruować kąt α wiedząc że
a)sin α=3/2
b)cos α=0,4
c)tg α=3
d)ctg α=3/5
/to kreska ułamkowa
napiszcie rozwiązania i jakieś wyjaśnienie tego ok
24 lut 22:00
Basia:
tłumaczę
24 lut 22:05
kasia: basia weż napisz jak te przykłady zrobic
24 lut 22:09
Basia:
z definicji w układzie współrzednych
sinα = y/r
cosα = x/r
tgα = y/x
ctgα = x/y
gdzie x,y to współrzędne dowolnego punktu P leżącego na koń cowym ramieniu kata
r = OP
czyli:
jeżeli narysujesz okrąg o środku w p-cie O i promieniu 2 oraz prostą y = 3 (równoległą do
OX)
otrzymasz punkt przecięcia P(x,3) i OP=2
sinα = 3/2
kąt XOP jest szukanym katem
cosα= 0,4 = 4/10 = 2/5
narysuj okrąg o środku w pynkcie O i promieniu 5 oraz prostą x=2 (równoległą do OY)
otrzymasz punkt przecięcia R(2,y) i OR = 5
cosα = 2/5
kąt XOR jest szukanym kątem
tgα = 3 = 3/1
S(1,3)
kąt XOS jest szukanym kątem
ctgα = 3/5
T(3,5)
kąt XOT jest szukanym katem
24 lut 22:13
24 lut 22:17
Basia:
możesz też budować odpowiednie trójkaty prostokątne
rysujesz dwie proste prostopadłe
A - ich punkt przecięcia
AB = 2
cyrklem rysujesz okrąg o środku w punkcie B i promieniu 3
C - punkt przecięcia okregu z drugą prostą
kąt ACB = α bo
sin (ACB) = AB/AC = 2/3
rysujesz dwie proste prostopadłe
A - ich punkt przecięcia
AB = 2
cyrklem rysujesz okrąg o środku w punkcie B i promieniu 3
C - punkt przecięcia okregu z drugą prostą
kąt ACB = α bo
sin (ACB) = AB/AC = 2/3
rysujesz dwie proste prostopadłe
A - ich punkt przecięcia
AB = 2
cyrklem rysujesz okrąg o środku w punkcie B i promieniu 3
C - punkt przecięcia okregu z drugą prostą
kąt ACB = α bo
sin (ACB) = AB/AC = 2/3
rysujesz dwie proste prostopadłe
A - ich punkt przecięcia
AB = 2
cyrklem rysujesz okrąg o środku w punkcie B i promieniu 5
C - punkt przecięcia okregu z drugą prostą
kąt ABC = α bo
cos (ABC) = AB/AC = 2/5
budujesz tr.prostokatny
AC = 3 AB=1
kąt ABC = α bo
tgα = AC/AB = 3/1 = 3
budujesz tr.prostokatny
AB =3 AC = 5
kat ABC = α bo
ctgα = AB/AC = 3/5
24 lut 22:20