szescian
Bolek: Sześcian o krawędzi długości 3 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i
tworzącą z płaszczyzną podstawy kąt α. Oblicz pole przekroju dla: a) α=45 stopni b) α=60
stopni
18 kwi 14:14
Bolek: .
18 kwi 14:30
Bolek: .
18 kwi 15:02
K+K:

czy ta płaszczyzna ma wyglądać w ten sposób?
18 kwi 15:16
Bolek: no wlasnie nie wiem ...
18 kwi 15:21
K+K: no ja tez niestety nie jestem pewna a nie chcę Cię wprowadzić w błąd
18 kwi 15:29
Wojteq66:

| | 3√2 | |
Przekątna (podstawa zielonego trójkąta) = 3√2 => SH = |
| |
| | 2 | |
| | GB * SJ | |
z Pitagorasa wyliczysz długość SJ i podstawiasz do wzoru na pole (P= |
| ) |
| | 2 | |
18 kwi 15:40
Bolek: dzieki wielkie
18 kwi 16:07