Prosze o mała pomoc.
Atuj: Oblicz pole powierzchni ostrosłupa, którego podstawa jest trójkąt równoboczny o boku a,
jedna ze ścian bocznych jest przystającym do podstawy trójkątem i jest do niej
prostopadła
24 lut 21:20
Atuj: pomocy
24 lut 21:33
Spike: chwila, zaraz rysunek skoncze
24 lut 21:35
Eta:
Pc = 2*a2√3/4 = a2√3 / 2
Pola dwu bocznych ścian
to:
2*a*a/ 2 = a2
Pc = a2 + a2√3 / 2 = a2( 1 +√3 /2) [ j2]
24 lut 21:40
Spike: http://wyslijplik.pl/download.php?sid=OskulI4Y
tu masz rysunek
Pole to: 2* pole trójkąta równobocznego+ 2* pole trójkąta prostokątnego o kątach 45* (
połówki kwadratu)
Pcałkowite=(a2√3)/4 *2+ 1/2a*a*2=(a2√3)/2 +a2= (a2√3)/2+ 2a2/2=
(2a2+a2√3)/2=[a2(2+√3)]/2
24 lut 21:43
Eta: Spiki!
P
c = a
2(
1 +
√3/2) to jest oczywiście to samo!
( ale ładniej wyglada )
24 lut 21:46
Atuj: no wiem, aż tak głupi to nie jestem
24 lut 21:46
Spike: Eta. Czy tam nie powinno być w nawiasie (2+√3)? a2 do wspólnego mianownika
24 lut 21:47
24 lut 21:48
Spike: A, no tak

ja to w liczniku wpisalem
24 lut 21:48
Spike: Nie no, coś ty
24 lut 21:48
Eta: Spiki! może być i tak ..... i tak jak Ty zapisałeś!
Bo zobacz:
U Ciebie: a2( 2 + √3) /2
a to daje to samo co..... a2 ( 1 +√3 /2)
Tak ?.... wiesz już?
24 lut 21:51
Spike: Wiem, spoko

.
24 lut 21:53
Eta:
Spiki! mój komentarz o obrażaniu .... to do "Atuj"
bo napisał ,że " nie jest taki głupi"

A ja przecież tego nie powiedziałam!
Wyjasnienie było do Ciebie Spiki,ze można i tak i tak zapisac rozwiazanie !
Pozdrawiam !
24 lut 21:55