funkcja
RunLikeHell: Zamień na funkcję z której można odczytać przesunięcie p i q.
18 kwi 11:34
;): | | 2(m − 2 ) + 3 | | 3 | |
f(m) = − |
| = |
| − 2 |
| | m − 2 | | m − 2 | |
18 kwi 11:43
Rivi: f(m)=−(−2m+4)+3−m−2=−−2m+4−m+2+3−m+2=3−m+2−2=−3m−2−2
18 kwi 11:43
Rivi: f(m)=−(−2m+4)+3−m−2=−−2m+4−m+2+3−m+2=3−m+2−2=−3m−2−2
18 kwi 11:43
RunLikeHell: też mi tak wychodziło ale tak jest źle
powinno być
interesowało mnie czy da się to zrobić bez wyłączania minusa ale wtedy wychodzą w ogóle złe
wyniki
tak powinno być:
| | 2(m−2)+3 | | 3 | |
f(m)=−[ |
| ]= − |
| −2 |
| | m−2 | | m−2 | |
18 kwi 12:01
Rivi: W takim razie ja mam poprawnie − po prostu ten minus mam przed trójką, nie przed całym
ułamkiem, co na jedno wychodzi. Osoba nade mną źle rozdzieliła ułamek − jak przed ułamkiem
jest minus to potem on "przeskakuje" na tą trójkę
18 kwi 13:49
;): Nie źle rozdzieliła tylko zjadłem − dałem do samej 2 a zjadłem do ułamka
18 kwi 13:51
RunLikeHell: faktycfznie jest minus tylko zlewa się z kreską ułamkową.
W każdym razie dzięki
18 kwi 13:56