pomocy
MagdaTychy: Mam taką maluteńką prośbę bo nie umiem sobie poradzić z tym zadaniem, a jestem słaba z
matematyki

więc liczę na waszą pomoc.. oczywiście z góry bardzo wam będę wdzięczna i
bardzo dziękuje

Oblicz długości boków i wysokości równoległoboków o obwodzie 72 wiedząc, że stosunek
długości jego wysokości wynosi 5:7 zaś stosunek miar jego kątów wewnętrznych jest równy
1:2
24 lut 21:06
Basia: rozwiązuję
24 lut 21:09
Mariusz: stosunek jego wysokości do czego
24 lut 21:16
Basia:
L = 2a+2b = 72
a + b = 36
α/β = 1/2
β = 2α
suma kątów w czworokącie 360
2α + 2β = 360 /:2
α + β =180
α + 2α =180
3α =180 /:3
α = 60
β = 120
h1 wysokość opuszczona na bok a
h2 b
sin60 = h1/b
√3/2 = h1/b
h1 = b√3/2
po dorysowaniu h2 powstaje tr. prostokatny ABB1
kąt A = 60
kąt B1 = 90
kąt B = 30
sin60 = h2/a
√3/2 = h2/a
h2 = a√3/2
h2/h1 = [ a√3/2 ] / [ b√3/2 ] = b/a = 5/7
7a = 5b
----------------
( i z obwodu)
a+b = 36
a = 36 - b
7(36 - b) = 5b
252 - 7b = 5b
12b = 252
b = 21
a = 36-21 = 15
h1 = 21√3/2
h2 = 15√3/3
24 lut 21:25
Basia:
do siebie wzajemnie Mariusz
hb/ha = 5/7
24 lut 21:27
Mariusz: Brawo bardzo dobrze
24 lut 21:29