Przekształcenie równiania kwadratowego - problem ze zrozumieniem
myfek: −m2+2m+3=(3−m)(m+1)
mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak z jednego wynika drugie, tak łopatologicznie? czy to jest
zamiana postaci funkcji kwadratowej na iloczynową?
z góry dziękuję za odp.
18 kwi 11:17
Rivi: Tak, zmiana postaci. Jeśli chcesz zmienić postać równania kwadratowego na iloczynową liczysz
jego pierwiastki − tutaj wychodzi m
1=3 m
2=−1 Ale należy też zwrócić uwagę na współczynnik
przy m
2 = tutaj jest minus tak więc dajemy go przed nawiasy wynikające z pierwiastków=
−(m−3)(m+1) i potem "ktoś" schował ten minus to pierwszego nawiasu
18 kwi 11:27
Rivi: Proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie zrozumienia
18 kwi 11:36
Jack:
wg mnie ok
18 kwi 11:37
;): (3 − m)(m + 1) = −(m − 3)(m + 1)
więc −m2 + 2m + 3 = −(m − 3)(m + 1) /−⇒ m2 − 2m −3 = (m − 3)(m + 1)
a jak widać pierwiastkami równania m2 − 2m −3 jest x1 = −1 i x2 = 3
18 kwi 11:40
myfek: dzięki serdeczne. jak moja wiedza z zakresu matematyki troszkę podrośnie − to postaram się
również pomóc jakimś zakłopotanym duszą
18 kwi 11:56