funkcja trygonometryczna
edytastal: Proszę o pomoc!
Do miski majacej kształt półkuli o promieniu 10 cm nalano wody do wysokosci 6cm.Jaki
jestnajwiększy kąt, o który można przechylić miskę tak, aby woda się nie wylała?
18 kwi 08:22
Echo i Klubowe:
610=90o−α90o : α=36o
18 kwi 10:10
edytastal: A możesz rozwinąć to troszeczkę , z góry dziękuję
18 kwi 10:15
Echo i Klubowe:
Sformułowanie zadania sugeruje jakieś takie rozwiązania
| 6 | | sin(90o−α) | | ctg(90o−α) | |
| = |
| lub |
|
|
| 10 | | sin90o | | ctgα | |
Ale to chyba fizyczna i matematyczna niemożliwość i powinno pozostać tak jak jest
18 kwi 13:53