matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ratunku
bogdan:
Rozwiąż następujące równania i niewymierności. a) (4−x)2−25=0 b) 2x2>9
18 kwi 07:31
Rivi:
a) (4−x)
2
=25 4−x=5 lub 4−x=−5 x=−1 lub x=6 b) 2x
2
>9 x
2
>
9
2
xe(−
∞
,−
3
√
2
2
)(
3
√
2
2
,
∞
)
18 kwi 09:16