oblicz obj
pomozcie!!: Pole pow.graniastosłupa czworokatnego wynosi 12(1+2√6)cm2, kat nachylenia przekatnej
graniastoslupa do plaszczyzny wynosi 60 stopni. oblicz obj.
24 lut 21:00
Basia:
zapewne kąt nachylenia do płaszczyzny podstawy ?
z tym założeniem rozwiązuję
24 lut 21:30
pomozcie!!: tak
24 lut 21:35
Basia:
D - przekatna graniastosłupa
a,b - krawędzie podstawy
d - przekatna podstawy
c - wysokość
2ab + 2ac + 2bc = 12(1 + 2√6)
ab + ac + bc = 6(1+2√6)
cos60 = d/D
d/D = 1/2
D = 2d
-----------
d2 + c2 = D2
d2 + c2 = 4d2
c2 =3d2
c = d√3
a2 + b2 = d2
i dalej nie wiem; możliwe, że to miał być graniastosłup prawidłowy wtedy
2a2 = d2
a = d√2/2
a2 + 2ac = 6(1+2√6)
d2/2 + 2*d2√2*√3 /2 = 6(1+2√6)
d2 + 2d2*√6 = 12(1+2√6)
d2(1+2√6) = 12(1+2√6)
d2 = 12
d = 2√3
a= √6
c= 6
V = 6*6 =36
24 lut 21:40
Basia:
a nie było tam jeszcze, że graniastosłup prawidłowy ?
24 lut 21:40