Ostatnie zadanie o soczewce
ClearWhiteLight: Ostatnie już zadanie o soczewce.
Znajdź ogniskową soczewki skupiającej, jeżeli obraz przedmiotu umieszczonego w odległości 40 cm
od soczewki powstaje w odległości 120 cm. Oblicz powiększenie obrazu oraz przedstaw jego
konstrukcję.
Z góry bardzo dziękuję. Ponownie prosiłbym o konstrukcję, jeżeli to możliwe.
17 kwi 23:05
Atola: ogniskową obliczysz ze wzoru:
1/f=1/x+1/y
f−ogniskowa
x−odl. przedmiotu
y−odl. obrazu
powiększenie:
p=|y|x
17 kwi 23:09
ClearWhiteLight: Proszę o sprawdzenie:
1/f = 1/40 + 1/120
1/f = 3/120 + 1/120
1/f = 4/120
1/f = 1/30
30/f = 1
f = 30 cm
f = 0,3 cm
Powiększenie:
p = 120 cm / 40 cm
p = 1,2m / 0,4 m
p = 3
Dobrze?

A może mi ktoś pomóc w konstrukcji? Chociaż kilka linii, jakaś prowizorka, bo nie umiem ich
zupełnie rysować.
17 kwi 23:14
ClearWhiteLight: To jak, sprawdził mi to ktoś?
17 kwi 23:19
Atola:

obliczenia są dobre
17 kwi 23:22
ClearWhiteLight: Kocham Was! Jesteście wspaniali! Bardzo dziękuję Atola za konstrukcję
17 kwi 23:24