Pb = 160 → powierzchnia boczna
| 160 | ||
Ps = | = 40
| |
| 4 |
| a*hs | ||
Ps = | = 40 → powierzchnia jednej ściany bocznej
| |
| 2 |
| 80 | 80 | |||
a = | = | = 8 → krawędź podstawy
| ||
| hs | 10 |
Pb = 160 cm2
h = 10 cm
Pole ścian bocznych (czyli 4 ścian) wynosi 160 cm2. Aby obliczyć pole 1, dzielimy 160 na 4 i
mamy, że 1 ściana boczna ma pole 40 cm2.
Musimy teraz obliczyć podstawę tej ściany bocznej. Wzór na pole trójkąta:
| a * h | ||
P = | ||
| 2 |
| a * 10 cm | ||
P = | ||
| 2 |
| Pp * h | ||
V = | ||
| 3 |
| 64 + √116 | ||
V = | cm3 | |
| 3 |
Pozdrawiam