POMOZCIE MI PROSZE!!!!
PIZOCZEK@@: PIERWIASTKAMI WIELOMIANU P(x)=x4-4x2+3
A).-3,-1,1,3
B).-√3,-1,1,√3
C).-3,-√3,-1,1
24 lut 20:59
PIZOCZEK@@:
24 lut 21:17
Spike: Najprościej będzie podstawić te liczby za x, i sprawdzić czy wyjdzie 0. Jeżeli tak, to
liczba jest miejscem zerowym wielomianu.
bez liczenia mówię ci, że będzie to na pewno 1, -1,
24 lut 21:20
Spike: odp. B. minusy nie mają tutaj znaczenia, ponieważ potęgi są parzyste, więc zredukują się
24 lut 21:20
Spike: P(1)=14-4*12+3=0
P(-1)= tak samo, tylko -1 za x
P(-√3)=( -√3)4-4*3+3=9-12+3=0
P(√3)= to samo, √3 zamiast x
24 lut 21:24
PIZOCZEK@@: ALE MI SIE WYDAJUE ZE TO A BEDZIE..
24 lut 21:31
PIZOCZEK@@: TAK I TO JUZ KONIEC TEGO ROZWIAZANIA
24 lut 21:33
Eta:
Będzie B)
Bo W( 1) = W( -1) = 1 - 4 +3 =0
i W(√3) = W(-√3) = 9 - 12 +3 = 0
Odp: B) jest poprawna!
24 lut 21:34