Zadanie o soczewce
ClearWhiteLight: Zadanie o soczewce.
Przed soczewką skupiającą o ogniskowej 20 cm przedmiot jest tak umieszczony, że powstający
obraz jest tej samej wielkości co przedmiot.
a) oblicz odległość przedmiotu od soczewki
b) przestaw konstrukcję obrazu
Najbardziej zależy mi na tym poleceniu b). Jeżeli ktoś mógłby je zrobić, to prosiłbym o
wrzucenie na imageshack.us i podanie linka. Z góry bardzo dziękuję
Atola:

a) powiększenie−p
p=1
p=y/x −> y=x
1f=
1x+
1y
1/f=1/x+1/x
x=2f=40cm
b)
niebieska strzałka− przedmiot
zielona strzałka−obraz przedmiotu
pomarańcz−bieg promieni
F−ognisko soczewki