matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja odwrotna
Aska:
x−2
Wyznacz wzór funkcji odwrotnej do funkcji y=
, podaj dziedzinę funkcji, obu funkcji.
x+1
17 kwi 22:24
Gustlik:
x−2
y=
/*(x+1)
x+1
y(x+1)=x−2 yx+y=x−2 yx−x=−y−2 x(y−1)=−y−2 /:(y−1)
−y−2
x=
y−1
Zamieniam x z y:
−x−2
y=
x−1
Dziedzina − pierwsza funkcja: D=R\{−1} − druga funkcja D=R\{1}
17 kwi 23:54
Aska:
dzięki
jednak to nie takie trudne
18 kwi 00:17
Gustlik:
18 kwi 00:33