metryki
Kate: Czy może mi ktoś wytłumaczyc w skrócie co to są metryki i przestrzenie metryczne?Będę ogromnie
wdzięczna..mam takie zadanie, które nie wiem jak zrobić...i jeszcze w dodatku nie zapisałam
sobie polecenia, które dyktował nasz pan od ćwiczen i nie wiem jakie by mogło byc polecenie do
tego..proszę o pomoc
17 kwi 22:09
b.: przestrzeń metryczna to zbiór z określoną na nim metryką
metryka na zbiorze X to funkcja d:X x X−>[0, ∞) spełniająca dla dow. x,y,z ∊X warunki:
d(x,y) = 0 <=> x=y,
d(x,y) = d(y,x) (symetria)
d(x,y) ≤ d(x,z) + d(z,y) (nier. trójkąta)
przykład: (R, d), gdzie d(x,y)=|x−y| (metryka euklidesowa)
17 kwi 22:21
Kate: Dziękuję...to rozumiem tylko mam takie zadanie ze mam Rk i mam tak zdefiniowaną metryke czy
cos tam √sumy od j=1 do k (x z indeksem j minus y z indeksem j)2
17 kwi 22:22
Kate: i to jest jakaś k wymiarowa przestrzen Euklidesowa...
17 kwi 22:22
Kate: chyba trzeba spr czy to jest metryka...moze byc takie polecenie...mozlwe to?
17 kwi 22:23
b.: moze byc, sprawdzasz wiec, ze podana funkcja jest metryka, czyli spelnia podane wyzej warunki
(tj. ma wartosci w [0,∞) i spełnia te 3 warunki w osobnych wierszach)
no to sprawdź...
17 kwi 22:25
Sabin:
Metryka to tak bardzo kolokwialnie odległość wraz ze sposobem w jaki ją liczyć. My na codzień −
w naszym swiecie − przyzwyczajeni jesteśmy do jednego pojęcia odległości − metryki
(euklidesowej?) i posługujemy się nim tak odruchowo, że ciężko sobie wyobrazić jak inaczej
można by ją liczyć. A można − metryka miejska, metryka probabilistyczna, itepe itede.
Wyobraź sobie że masz w swoim mieście punkt A oraz B i odległości nie liczysz w linii prostej,
ale np. zgodnie z tym ile musisz przejechać po ulicach. To właśnie ten inny sposób.
Przestrzeń metryczna to przestrzeń wraz z metryką

, czyli mówiąc − znów kolokwialnie − twój
świat wraz z definicją, jak w tym świecie liczy się odległość.
Mam nadzieję, że nie czytają tego matematycy... bo matematycznie napisał to b.
17 kwi 22:28
Kate: ja nawet nie wiem jak to zapisac z tym k wymiarem...:(
17 kwi 22:28
Kate: Wielkie podziękowania dla Ciebie sabin....umiesz wytłumaczyć...
17 kwi 22:29
Kate: a potrafisz mi powiedzieć(napisac

jak zrobic to zadanie ktore napisałam?
17 kwi 22:30
b.: Sabin: napisałeś ok, ja jestem leniwy i napisałem tylko tyle, o ile prosiła Kate
Kate:
skoro nie potrafisz sobie poradzić z wymiarem k, to zajmij się na początek przypadkiem k=1,
tzn. sprawdź że R (zbiór liczb rzeczywistych) z metryką określoną ,,Twoim'' wzorem, tj.
d(x,y) =
√(x−y)2, gdzie x,y ∊ R,
jest przestrzenią metryczną
to naprawdę nietrudne, ale trzeba zacząć, zamiast prosić o gotowe rozwiązanie
17 kwi 22:34
17 kwi 22:39
Kate: poczytajcie sobie ta strone..smieszna
17 kwi 22:39
Kate: Ja praiw cały dzisiejszy dzień spędziłam nad zrozumieniem tego i zaczełam od o wiele prostszych
przykładów...ale zadanie mam na jutro i prosze o pomoc bo sobie neistety , mimo spedzonego
czasu nad ksiązkami nie poradziłam z nim...nie jestem taka zeby kogos wykorzystywac bo mi sie
nie chcialo pouczyć....ale ja mam to na jutro i dlatego prosze o gotowy zapis i rozwiazanie
17 kwi 22:42
Kate: Widzę, że nikt sie nie kwapi do pomocy...
17 kwi 22:48
b.: na tej stronce, którą podałaś masz to zrobione w przypadku 2. wymiarowym
spróbuj sama w przypadku 1. wymiarowym
sorry, ale raczej nie odrabiam za innych zadań domowych, niezależnie od tego, na kiedy one są i
ile już czasu zajęły (taki już ze mnie niepomocny cham

) − ale może kto inny się skusi
17 kwi 22:48
Kate: pewnie za trudne zadanie....tu to chyba tylko z gimnazjum rozwiazują i z liceum a ze studiów
juz cięzko...
17 kwi 22:49
b.: albo może inaczej − jak będziesz próbowała, mogę pomóc (choć dziś to już raczej kto inny będzie
musiał mnie zastąpić) − a jak nie będziesz próbowała, tylko czekała na gotowca − to nie
17 kwi 22:50
b.: zadanie trudne jest tylko pojęciowo (trzeba wiedzieć, co to jest metryka), poza tym nie ma tu
większych trudności... spróbuj zacząć rozwiązywać, a zobaczysz...
17 kwi 22:51
Kate: Nie o to chodzi...nie mozesz raz wyjatku zrobić...a co jest zlego w odrobieniu czujegos
zadania...ja odrabiam mojej mlodszej siostrze bo gdy widze ze latwe umie a trudniejsze nie to
jej wytlumacze ale zadanie jej odrobie zeby nie musiala sie bac do szkoly isc...a ty b.. tak
piszesz jakbym Ci zadala co najmniej pol strony zadań...wielkie dzieki
17 kwi 22:51
Kate: jednego zadania nie mozesz mi rozwiazać...inni tez by skorzystali..nie tylko ja..
17 kwi 22:53
b.: ok, zaczne Ci 1. warunek:
d(x, y) = √(x−y)2 = |x−y|
sprawdzamy 1. warunek:
jeśli x=y, to d(x,y) = |x−y| = |x−x| = |0| =0, zgadza się (to była implikacja <=)
jeśli d(x,y)=0, to |x−y|=0, więc x=y, zgadza sie (to była implikacja => z warunku 1)
sprawdź teraz 2. (łatwiejszy) warunek − symetrię
17 kwi 22:55
Kate: ja z chęcia bym zaczęła ale tak sie składa ze nawet nie umiem tego zapisac a nm atym forum to
juz tym bardziej
17 kwi 22:56
Kate: ale ja to mam zrobic w K−wymiarowej przestrzeni a nie jednowymiarowej..
17 kwi 22:57
Kate: ani dwuwymiarowej
17 kwi 22:57
Kate: Ludzie bądźcie bardziej wyrozumiali ja jutro mam wstać 5:20...chce juz isc spać..mam juz dosyc
tych całych metryk i tej matematyki...
17 kwi 23:00
Kate: juz więcej nie wejdę na to forum..nie ma sensu..
każa mi cos robić a ja nawet nie wiem jak sie za to zabrać...
zupelnie jak na studiach...
ja tu wesżłam z nadzieja ze ktoś mi pomoze...bo jutro na ćwiczeniach nie ma co liczyc ze ktoś
to wytłumaczy..
17 kwi 23:01
Kate: ale szkoda tracic czas.. myśle,że ktos kto stworzył to forum mial zupelnie inny zamiar
17 kwi 23:02
b.: zgadza się, nie ma sensu wchodzić na forum o 22:09, jak się chce coś rozwiązać na następny
dzień i tego następnego dnia wstaje się o już 5:20
na tym forum masz duże szanse, że ktoś Ci naprawdę pomoże (zrozumieć i samodzielnie rozwiązać)
dobranoc
17 kwi 23:05
Jack:
przecież nawet nie podałaś zadania... Wszystko zależy od tego co masz w poleceniu, a typów
zadań może być mnóstwo... Następnym razem po prostu postaraj się mieć pod ręką treść zadania.
17 kwi 23:07
b.: W zasadzie podała treść zadania, ale nie od razu.
17 kwi 23:09
Jack:
ok, rzeczywiście.
17 kwi 23:12