PIERWIASTKI
Martu$ka ;]]: Siema ! Mam do Was pewną sprawę

Czy mógłby mi ktoś przypomnieć jak się oblicza
pierwiastki ;> Bo troszku mi się zapomniało heh

Np.
5
√2
√2
4
√10

?
Wie ktoś ;> Z góry dzięki za przypomnienie
24 lut 20:58
Xcays: 5√2=5*√2 i √2 to liczba niewymierna, więc na tym poziomie nic więcej z tym nie
zrobisz, ewentualnie możesz włączyć "czynnik" 5 pod pierwiastek, tj √52*2=√50,
analogicznie z ostatnim √10 - l. niewymierna
mozna 4 włączyć pod pierwiastek tj. √42*10=√160
24 lut 21:01
Martu$ka ;]]: hoooh , a nie można jakoś prościej

Nie wiem na rozwiązaniach jakoś , czy jak , bo serio nic mi to nie mówi heh

Noom, ale nic dzięki
24 lut 21:04
Xcays: Inaczej mówiąc bez zaokrąglania nie zapiszesz liczby √2 w innej postaci.
Z innymi liczbami można zrobić tak, np:
√25=x ⇒ x2= 25 a z tego z kolei wynika, że są dwa rozwiązania czyli (-5) LUB 5
3√8=m ⇒ m3=8 ⇒ m=2
I z pozostałymi analogicznie
Teraz kwestia zapisu
jeśli masz np. √1000
√1000 = √100*10 = √100*√10 = 10√100
To tyle (nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć)
24 lut 21:12
Martu$ka ;]]: Okej dzięki
24 lut 21:18