obliczyć pochodną
paweł: jak obliczyć pochodną z y=3t−1/2 , t=1/4
jakby ktoś wytłumaczył co się z tym t robi
17 kwi 21:16
Hony: Wzór na pochodną nxn−1
17 kwi 21:21
paweł: y'=−3/2t−3/2
a to "t" to normalnie się podstawia ?
jeśli tak to powinno być:
y'= 3/8−3/2
dobrze jest rozwiązane ?
17 kwi 21:34
Hony: | | 3 | |
Pochodna to: − |
| Tam jest t3 pod pierwiastkiem. |
| | 2√t3 | |
17 kwi 21:44
paweł: ale skąd to się bierze ?
bo chcę to zrozumieć a nie tylko dostać wynik
17 kwi 21:46
Hony: | | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
(3t−1/2)' = 3 * (− |
| ) t−3/2 = − |
| * |
| = − |
| . Coś jeszcze |
| | 2 | | 2 | | t3/2 | | 2√t3 | |
wytłumaczyć?
17 kwi 21:51
paweł: 3(t−1/2)' = 3/√t = ?
t−1/2 = 1/√t
i jak to "t" podstawić ?
17 kwi 21:55
paweł: ok dzięki za pomoc
17 kwi 21:55