wielomian
sylwia: pierwiastkami wielomianu W(x)=x3-x2+ax+b sa tylko dwie liczby:2 oraz (-3). oblicz a
i b. zapisz wielomian w postaci iloczynu czynników
24 lut 20:58
Xcays: próbuje
24 lut 21:14
Eta: Pomogę Ci
24 lut 21:17
Xcays: W(2)=0 teraz podstawiając za x=2 otrzymujemy
analogicznie przy W(-3)=0
0=8-4+2a+b⇒0=4+2a+b
0=-27-9-3a+b⇒0=-36-3a+b
odejmujemy stronami:
0=40+5a ⇒ a=-8
teraz korzystamy np. z 0=-36-3a+b , znamy a, więc
0=-36+24+b⇒12=b
Pozostaje nam sprawdzić, czy są to jedyne mz (nie chce mi sie jakoś)
Teraz podstawiamy do wielomianu i mamy pięknie na łapki W(x)=x
3-x
2-8x+12
Pozdrawiam, jakby co to wrzeszczeć
24 lut 21:21
Eta: Liczysz:
W(2)=0 i W( -3) =0
czyli W(2) = 8 - 4 +2a +b = 2a +b +4
czyli : 2a +b +4 =0
podobnie:
W( - 3) = - 27 -9 - 3a +b = -3a +b - 36
czyli -3a + b - 36 =0
2a +b +4 =0 / *(-1)
to -3a +b - 36=0
-2a -b - 4=0
------------------
- 5a = 40 to a= - 8 to b= 12
W(x) = x3 - x2 - 8x +12
dzielimy W(x) przez ( x-2)(x+3)= ( x2 +x - 6)
x3 - x2 - 8x +12) : ( x2 +x - 6) = x -2
- x3 - x2 +6x
----------------
- 2x2 - 2x +12
+2x2 +2x - 12
----------------------
= = =
więc W(x) = ( x-2)(x+3)(x-2)
24 lut 21:25
Xcays: Oo faktycznie nie doczytałem do końca polecenia
24 lut 21:27
Eta:
24 lut 21:27
sylwia: dziękuję bardzo
24 lut 21:41