uzasadnij
sylwia: w trapezie równoramiennym ABCD połączono kolejne środki boków i otrzymano czworokąt EFGH.
uzasadnij że ten czworokąt jest rombem
24 lut 20:53
Basia:
ABCD - trapez
K,L,M,N - środki boków
LN || AB
KM jest prostopadły do AB
czyli LN i KM są prostopadłe
narysuj NN1 prostopadły do AB i DD1 prostopadły do CD
sinα = NN1/ (l/2)
NN1 = l*sinα/2
sinα = DD1/(l/2)
DD1 = l*sinα/2
czyli NN1 = DD1
S - punkt przecięcia KM i LN
KS = N1N = DD1 = MS
równocześnie NS = SL
czyli przekatne KLMN przecinają się w połowie i pod kątem prostym
czyli KLMN jest rombem
24 lut 22:04