Ciągi
Karusiaaa: Wyznacz ciąg, w którym bez względu na liczbę dodawanych początkowych wyrazów ich suma jest
zawsze równa potrojonemu kwadratowi liczby tych wyrazów..
17 kwi 20:14
zajączek:
an= Sn − Sn−1
an= 3n2 −3(n−1)2= 3n2 −3n2+6n −3
an= 6n −3
3,9,15, 21
3+9+15+21= 48
n=4 S4= 3*42= 3*16= 48
17 kwi 20:25
Karusiaaa: a można poprosić o wytłumaczenie?
17 kwi 20:31
zajączek:
a1+a2+ a3+......+ an−1+ an= Sn
a1+a2+a3+... +an−1= Sn−1
Sn − Sn −1= an
Sn−1= 3*(n−1)2 = 3(n2−2n+1)= 3n2−6n +3
to: an= 3n2−3n2+6n −3
an= 6n −3
co tu jeszcze jest do tłumaczenia?
17 kwi 21:08
Greywood: Bardzo ładnie napisane i wyjaśnione. Tylko nie spinaj się do maluczkich bo naprawdę są ludzie
którzy nie rozumieją póki się im nie mówi jak do psa. Nie ubliżam tu akurat nikomu, tylko
proszę o łatwiejsze wyjaśnienia z opisami tekstowymi

Tyle krytyki. Zajebiście zrobione
11 mar 20:53