Ciągi geometryczne obliczanie sumy i wyrazów ciągu
Ada! Prosze pomóżcie...: Mam parę zadań ale z tymi dwoma nie mogę sobie kompletnie poradzić.. wydają się prostę ale
kiedy wychodzą nie wymierne liczby poddaję myśląc że coś zrobiłam źle...
1.Oblicz S8 wiedząc, że a1=6 a a4=34
2.Oblicz n wiedząc że Sn=−1533 a5=−48 q=2
Moje próby rozwiązania, proszę o wskazówki co robię źle...
1.S8=a1*1−q21−q
34=6*q3 / :6
34*16=q3
324=q3
q=0,5
S8=6*1−0.581−0.5
S8=?
2. −48=a1*q4
−48=a1*16
a1=−3
−1533=−3*1−2n1−2
−1533=−3*1−2n−1
−1533=−3+6n−1 / *−1
1533=−3+6n /+3
1536=6n
n=?
17 kwi 20:08
zajączek:
| | 1−1256 | | 256−1 | | 255 | |
1/ S8= 6* |
| =12* |
| =12* |
| =
|
| | 12 | | 256 | | 256 | |
2/a−1= −3 , q=2 S
n= −1533
2
n−1= 511
2
n= 512 =2
9
n= 9
17 kwi 20:44
Ada! Prosze pomóżcie...:
Dzięki za pierwsze wszystko ok, wyszło 11,95 ale w drugim zamieniłeś/łaś 1−2n na 2n−1 i
mimo że wynik wyszedł okrągły to nadal nie wiem czy to jest dobrze a jutro o 8 rano mam
kartkówke..
17 kwi 21:33