oblicz : pole , obwód, długości wysokości
Pawel_e36: Przekątne maja 6 i √6
17 kwi 20:05
rączszka: Ale co to za figura?
17 kwi 20:06
kachamacha: romb
przekątne dzielą się na połowę i pod kątem prostym
17 kwi 20:08
Pawel_e36: romb
17 kwi 20:09
Pawel_e36: i źle podałem dane . prawidłowe dane to 6 i 6√3
17 kwi 20:09
rączszka: Bok z twierdzenia Pitagorasa
Obwód to 4x
| | przekątna*przekątna | |
Wysokość znajdziesz znając pole: pole to |
| i to się równa x*h −> stąd |
| | 2 | |
wyznaczysz h
17 kwi 20:10
rączszka: Dobra, inne dane są, ale liczysz tak samo
17 kwi 20:11
Pawel_e36: wiem że to możne nie jest trudne zadanie , jednak proszę o rozwiązanie
17 kwi 20:11
rączszka: 3
2+(3
√3)
2=x
2
9+27=x
2
x
2=36
x=6
Obwód to 6*4=24
Wysokość: 18
√3=6h −> h=3
√3
17 kwi 20:14
Pawel_e36: rączszka : dzieki za rozwiazanie
17 kwi 20:21
Pawel_e36: tylko mam jeszcze jeno pytanie : napisałeś/ aś Wysokość: 18√3=6h −> h=3√3 , mozesz powiedziec
mi dalczeego 18√3 jest przyrónane do 6h
17 kwi 20:27
17 kwi 20:32
rączszka: Bo są 2 wzory na pole rombu
jedno musi bć równe drugiemu, więc to przyrównuję do siebie
17 kwi 20:36
Pawel_e36: jeszcze raz dzięki
17 kwi 20:39