matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
rączszka:
Jeszcze jedna całka (zaraz zwariuję z tymi całkami
) ∫ sin
3
x dx Niestety ma być przez podstawienie, jak podstawiam t=sin x albo t=sin
2
x, to nic sensownego nie wychodzi, bo w dt zawsze się pojawia cos x
17 kwi 20:05
rączszka:
Może jemand ma pomysł
17 kwi 20:56
kachamacha:
http://www.math.us.edu.pl/~pgladki/faq/node73.html
w sumie to jedynie gotowiec ale zawsze
17 kwi 20:57
rączszka:
Niezłe, przyda się
Dzięki
17 kwi 21:01
Sabin:
Zapisz sin
3
x jako sin
2
x*sinx, zamień sin
2
x na 1 − cos
2
x, a nastepnie podstaw t = cosx
17 kwi 21:08