-
jack: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć takie coś:
mamy zadanie : wyznacz sume kolejnych 10 liczb początkowych c.geometrycznego wiedząc ze suma
drugiego i czwartego jest równa 50 a trzeciego i piątego 100
a2+a4=50
a3+a5=100
a1q+a1q3=50
a1q2+a1+q4=100
a1q(1+q2)=50
a1q2(1+q2)=100
i teraz przechodzimy do dzielenia stronami z którego wychodzi że q=2 a1=5 i właśnie tego nie
rozumiem czy mógł by mi ktoś pokazać z kąd dokładnie sie wzieło to a1 i q (chodzi mi o to
dzielenie stronami )
17 kwi 20:02
jack: odświeżam bo bardzo mi zależy na odp
17 kwi 20:15
Godzio:
| | 1 | |
U{a1q(1 + q2)}{a1q2(1 + q2) = |
| |
| | 2 | |
q = 2 −− to podstawiasz do byle jakiego równania i wyliczasz a
1
17 kwi 20:24
17 kwi 20:25