dzedzina funkcji sprawdzenie??!
pop: czesc mam pytanie mozecie sprawdzic czy dobrze wyliczylem dzedzine funkcji

y=
√x(x-3)
mi wyszlo ze D=R=<3, +∞) czy to jest dobrze z gory dziekuje
24 lut 20:50
pop: czy moze dziedzina D=<3,+∞)

? bez liczb rzeczywistych


?
24 lut 20:51
Eta: Niestety ale źle!
x(x-3)≥0 miejsca zerowe to x =0 x= 3
ramiona paraboli do góry czyli:
+ + + + + + +
----------------0--------------3--------->x
- - - -
więc wybierasz + + + włącznie z = 0
czyli D: x€(-∞, 0> U < 3 ,∞)
24 lut 20:54
.....: zle chyba bo rysujesz parabole
+ +
-----------|--------------|------------
0 - 3
z tego masz ze x ∈(-∞,0> suma z <3, +∞)
24 lut 20:55
pop: dziekiiii
24 lut 21:01